29ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

ISOO Newsletter, Μάιος 2017 / Τιμητική Διάκριση
22 May 2017
Συνεχίζετε με εξαιρετική επιτυχία η 3η Ημέρα Ογκολογίας Στόματος
13 February 2018
Δείτε τα όλα

29ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

Το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS διεξήχθη με εξαιρετική επιτυχία στην 01-03 Δεκεμβρίου 2017.

Η επιδημία του HIV (Human Immunodefiency Virus) συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας και των συστημάτων υγείας. «Παρόλο που ο ιός HIV μπορεί να προληφθεί μέσω αποτελεσματικών πολιτικών και μέτρων δημόσιας υγείας, σημαντική μετάδοση του ιού HIV συνεχίζεται στην Ευρώπη. Το 2016, στις 31 χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ διαγνώστηκαν 29.444 άτομα με HIV, με ποσοστό 5,9 ανά 100.000 ανθρώπους. Το ποσοστό ήταν υψηλότερο μεταξύ ανδρών (8,9  διαγνώσεις για τους άνδρες έναντι 2,6 για τις γυναίκες  ανά 100.000 αθρώπους»). [1]

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2017, έχουν καταγραφεί στο  ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 16.527 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,75% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.083 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 9.500 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία.  Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.746.

Τους πρώτους δέκα μήνες του 2017 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 492 περιστατικά HIV λοίμωξης (4,5 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 403 (81,91%) αφορούσαν σε άνδρες, 87 (17.68%) σε γυναίκες και 2 (0,41%) σε διεμφυλικά άτομα. Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για το πρώτο δεκάμηνο του  2017 εμφανίζονται μειωμένες συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη και προσεγγίζουν τα προ της επιδημίας επίπεδα. [2]

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, πραγματοποιήθηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, το Κλινικό Φροντιστήριο των Οδοντιάτρων. Πρόεδροι ήταν η Καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη και η Επ. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κα Γαρυφαλιά Πουλάκου.

Παρουσιάστηκαν τα νεώτερα δεδομένα στην επιδημιολογία, τη θεραπεία και την πρόληψη της HIV λοίμωξης. Κεντρικά και σημαντικά θέματα του Φροντιστηρίου ήταν:

  • η πρώιμη διάγνωση της HIV Λοίμωξης από τις βλάβες της στοματικής κοιλότητας
  • ο ασφαλής χειρισμός των HIV οροθετικών ασθενών, με επιτυχημένη και επιβεβαιωμένη διαδικασία αποστείρωσης
  • η ασφαλής αντιμετώπιση των ασθενών με HIV λοίμωξη στο οδοντιατρείο

Οι πλέον συχνές βλάβες στη στοματική κοιλότητα είναι οι μυκητιάσεις, ακολουθεί η τριχωτή λευκοπλακία, οι λοιμώξεις από τα ούλα, αλλά και όγκοι. Η κα Νικολάτου-Γαλίτη τόνισε την ανάγκη και τη συμβολή του κατάλληλου ιατρικού ιστορικού στη διάγνωση της λοίμωξης. Περίπου οι μισοί HIV ασθενείς, που δεν γνωρίζουν την οροθετικότητά τους, μπορεί να διαγνωστούν από τις βλάβες της στοματικής κοιλότητας, κάτι που επιβεβαιώνει  την λαϊκή σοφία που λέει ότι «Το Στόμα είναι ο Καθρέφτης της Υγείας μας».

Τις περισσότερες φορές, οι βλάβες της στοματικής κοιλότητας στη HIV λοίμωξη δεν έχουν συμπτώματα. Μπορεί όμως να τις παρατηρήσει ο οδοντίατρος, ο οποίος είναι ο πλέον καλά εκπαιδευμένος κλινικός για να αξιολογήσει τις αλλοιώσεις και τις διάφορες αλλαγές στο βλεννογόνο του στόματος.

Εκπαίδευση, γνώσεις και διεπιστημονική συνεργασία θα οδηγήσουν σε πρώιμη διάγνωση και περιορισμό της λοίμωξης.    

Η καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, εκ μέρους και των συνεργατών της, ευχαριστεί θερμά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη  της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS και την πρόσκληση της διοργάνωσης του Κλινικού Φροντιστηρίου των Οδοντιάτρων.

ΠΗΓΕΣ:

  1. https://ecdc.europa.eu/en/publications-data/hivaids-surveillance-europe-2017-2016-data Although HIV is preventable through effective public health measures, significant HIV transmission continues in Europe. In 2016, 29 444 people were diagnosed with HIV in the 31 countries of the EU/EEA, with a rate of 5.9 per 100 000. The rate was higher among men than women (8.9 versus 2.6 cases per 100 000 population).
  2. ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ – HIV λοίμωξη: Νεότερα Επιδημιολογικά Δεδομένα, Οκτώβριος 2017
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.