ΔιαβάΖΩντας υπεύθυνα για τον καρκίνο… Η γνώση αποτελεί δύναμη ζωτικής σημασίας

Η πρόσκληση και η συμμετοχή μου στην πρωτοποριακή Ημερίδα Ενημέρωσης για το Κοινό «ΔιαβάΖΩντας υπεύθυνα για τον καρκίνο…» μου έδωσε μεγάλη χαρά, καθώς πιστεύω ότι ο έγκαιρα και έγκυρα ενημερωμένος άνθρωπος χειρίζεται καλύτερα σημαντικά θέματα που αφορούν στην υγεία του. Όπως πολύ σωστά τονίστηκε στον Χαιρετισμό της Ημερίδας: «Η γνώση αποτελεί δύναμη ζωτικής σημασίας».

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος – ΕΟΠΕ στο πλαίσιο της Δράσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019.

Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον καρκίνο, όπως η επικοινωνία ασθενών και ιατρών την εποχή του διαδικτύου, η πρωτογενής και η δευτερογενής πρόληψη, οι μύθοι και οι αλήθειες για την ινδική κάνναβη, ο ρόλος της κληρονομικότητας, αλλά και η εμπειρία του καρκίνου μέσα από το πρίσμα της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας.

Συμμετείχαν εκλεκτοί ομιλητές, ιατροί ογκολόγοι, εκπρόσωπου συλλόγων ασθενών και άλλοι επιστήμονες, με διαλέξεις λογοτεχνικές, φιλοσοφίας και δεδομένα σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου. Σε μια προσπάθεια να τονιστεί ότι τα βιβλία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για κάθε ασθενή ως μίτος για την έξοδό του από το λαβύρινθο του καρκίνου, παρουσιάστηκαν σχετικά βιβλία, ο Κλινικός Οδηγός Επιβίωσης, εγχειρίδια πληροφόρησης ασθενών και έντυπα ενημέρωσης.

Είχα την τιμή να παρουσιάσω τα έντυπα της ΕΟΠΕ για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την επιπλοκή της οστεονέκρωσης των γνάθων σε ασθενείς που λαμβάνουν παράγοντες στόχευσης και προστασίας των οστών. Τονίστηκε η αξία και η σημασία του καθαρού και υγιούς στόματος. Σύμφωνα με πρόσφατα άρθρα, στα οποία έχουμε συνεργαστεί εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, ο ασθενής, με πόνο στα δόντια ή στα ούλα, συστήνεται να παραπέμπεται σε οδοντίατρο με εμπειρία στην αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενών και στην πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης. Υπάρχουν πλέον επιστημονικά δεδομένα, που υποστηρίζουν την άμεση διενέργεια εξαγωγής, όταν το δόντι έχει φλεγμονή, πυόρροια και πονάει και δεν ανταποκρίνεται στην οδοντιατρική θεραπεία [1, 2].

Ακόμη, παρουσιάστηκαν τα έντυπα ενημέρωσης σχετικά με την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου -ΕΕΚΚΕΤ, την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Στόματος – ΕΕΟΣ και την Πανελλήνια Εταιρία ΩΡΛ, και τα έντυπα του Multinational Association of Supportive Care in Cancer, με μετάφραση από την ΕΕΟΣ και την ΕΕΚΚΕΤ.

Με την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ για τη διοργάνωση και να ευχαριστήσω για την πρόσκληση τους προέδρους της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής της Ημερίδας κ. Ιωάννη Μπουκοβίνα, Παθολόγο–Ογκολόγο, Πρόεδρο της ΕΟΠΕ, Επιστημονικό Υπεύθυνο Ογκολογικής Μονάδας «Βιοκλινική» Θεσσαλονίκης, κα. Ελένη Τιμοθεάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας, Α.Π.Θ και κ. Νικόλαο Τσουκαλά, Παθολόγο – Ογκολόγο, Υπεύθυνο Ογκολογικού Τμήματος 417 ΝΙΜΤΣ.

Στη φωτογραφία:

Οι πρόεδροι της Συνεδρίας κκ Α. Πολύζος – Παθολόγος-Ογκολόγος, Ομ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή Αθηνών, τέως Διευθυντής, Α Παθολογική Κλινική, Γ.Ν.Α. Λαϊκό, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Χ. Εμμανουηλίδης – Παθολόγος Ογκολόγος, πρώην Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου UCLA, Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Κ. Αποστολίδου-Αντιπρόεδρος ECP – European Cancer Coalition, Πρόεδρος ΔΣ

Οι ομιλητές κκ. Ν. Μητσιμπόνας – Παθολόγος Ογκολόγος, Συνεργάτης, Α Ογκολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Υγεία», Ε. Καραμητρούσης – MD, MSc, BSc, Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Τμήμα Ιατρικής, Δ.Π.Θ., Γ. Καπετανάκης – Γραμματέας, ΔΣ Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, Ο. Νικολάτου-Γαλίτη, Ογκοστοματολόγος, Καθηγήτρια Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ

Οι σχολιαστές κκ Α. Καραδήμου – Παθολόγος-Ογκολόγος, PhD, Medical Manager, Roche (Hellas), Ε. Ντελιοπούλου – Αντιπρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, Μ. Πισπιρίγκου – Παθολόγος-Ογκολόγος, Ογκολογικό Τμήμα, Παθολογικός Τομέας, Π.Γ.Ν. Πατρών, Α. Πασακοπούλου – Πρόεδρος ΔΣ «ΑγκαλιάΖΩ», Ζ. Σαριδάκη – MD, PhD, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπευθυνος, Ογκολογικό Τμήμα, «Ασκληπιός», Ηράκλειο

Πηγές
1. Otto S, et al (2018). Medication-related osteonecrosis of the jaw: Prevention, diagnosis and management in patients with cancer and bone metastases. Cancer Treatment Reviews 69:177-187.
2. Nicolatou-Galitis O, et al (2019). Medication-related osteonecrosis of the jaw: definition and best practice for prevention, diagnosis and management. Oral Surg Oral Med Oral Radiol 127:117-135.

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.