Στο Συνέδριο Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, που διοργανώθηκε στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2023, η Καθηγήτρια Στοματολόγος κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη παρουσίασε τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του στόματος, που μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση, με στόχο την επιτυχημένη και αποτελεσματική θεραπεία.
Ο Καρκίνος του στόματος, τι γνωρίζουμε
Ο καρκίνος του στόματος είναι 2 με 3 φορές πιο συχνός στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Ακόμη, είναι πιο συχνός σε άτομα μεγαλύτερα των 40 ετών.
Ο καρκίνος που σχετίζεται με τον ιό των θηλωμάτων του Ανθρώπου – HPV αυξάνεται στους νέους ανθρώπους.
Τα άτομα, που καπνίζουν, έχουν 15 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στην περιοχή της Κεφαλής και του Τραχήλου. Επίσης, οι άνδρες, που καταναλώνουν περισσότερα από 3 ποτά και οι γυναίκες με περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο Κεφαλής / Τραχήλου.
Ο ιός HPV συνδέεται με την εμφάνιση του στοματοφαρυγγικού καρκίνου – καρκίνου στο φάρυγγα, τη γλώσσα και την περιοχή της αμυγδαλής.
Τους πρώτους 4 έως 8 μήνες ο καρκίνος του στόματος δεν πονάει και δεν δίνει συμπτώματα! Αυτό είναι ένας από τους λόγους, που ο καρκίνος στο στόμα διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση.
Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, περίπου το 60% των ατόμων διαγιγνώσκεται με τοπικά προχωρημένο καρκίνο. Η καθυστερημένη διάγνωση συνδέεται με περιορισμένη επιβίωση. Τα άτομα, που διαγιγνώσκονται σε πρώιμα στάδια, επιβιώνουν κοντά στο 100%.
Τα Συμπτώματα που παραμένουν πάνω από 3 εβδομάδες, τι μας λένε
Η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής/Τραχήλου και τη δράση MakeSense Campaign, συστήνει να επισκεφθούμε το γιατρό μας εάν έχουμε ένα από τα παρακάτω συμπτώματα για περισσότερες από 3 εβδομάδες. Θα σώσουμε τη ζωή μας, αλλά και των άλλων συνανθρώπων μας, εφόσον τους ενημερώσουμε. Ο καρκίνος του στόματος είναι νόσος που αλλάζει τη ζωή.
Μετά από 3 εβδομάδες θα επισκεφθούμε το γιατρό, εάν έχουμε:
Πόνο στη γλώσσα
Πληγή που δεν περνάει
Κινητικότητα δοντιού, που δεν συνδέεται με οδοντιατρικό πρόβλημα.
Δυσκολία και πόνο όταν καταπίνουμε
Βραχνάδα
Κόκκινες ή λευκές πλάκες που επιμένουν
Τα Στοιχεία ενός χρόνου, από το αρχείο μας, τι έδειξαν
Η διάρκεια των συμπτωμάτων μέχρι να έλθουν στο γιατρό, όπως ανέφεραν οι ασθενείς, ήταν λίγες ημέρες μέχρι και 2 χρόνια. Η γλώσσα ήταν η πιο συχνή εντόπιση. Οι γυναίκες ήταν περισσότερες από τους άνδρες. Από τους καπνιστές οι περισσότεροι ήταν, επίσης, γυναίκες.
Προγράμματα συστηματικής, οργανωμένης και συνεχούς ενημέρωσης σχετικά με τα σημάδια του καρκίνου στο στόμα, την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, την υιοθέτηση της κατάλληλης διατροφής και άσκησης και τον εμβολιασμό, θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου στο στόμα. Ακόμη, η ενεργοποίηση και συζήτηση με όλους, γενικό πληθυσμό, ασθενείς, γιατρούς θα συμβάλλουν στην πρόληψη αλλά και έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση ώστε να επιτύχουμε την αποτελεσματική θεραπεία.
Δείτε περισσότερα: Το στόμα είναι ο καθρέφτης της Υγείας μας. https://mycancer.gr/news/post/the-mouth-is-the-mirror-of-our-health
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας για τον καρκίνο, 4 Φεβρουαρίου, η Καθηγήτρια κα Νικολάτου-Γαλίτη, προσκεκλημένη από την European Cancer Organization-ECO, στο πλαίσιο της συνεργασίας, ως εκπρόσωπος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου-ΕΕΚΚΕΤ και ο Υφηγητής κος Αριστείδης Γιωτάκης, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, ως Μέλος της ΕΕΚΚΕΤ, σε ιδιαίτερη και εποικοδομητική συνάντηση, συζήτησαν σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου και τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV, καθώς και τις ανισότητες στις ευκαιρίες πρόληψης, αλλά και θεραπείας, ενώ τονίστηκε η αξία της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου. Η ECO, έδειξε, επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πρόγραμμα SymbIASIS, https://www.ekt.gr/el/news/28539, https://mycancer.gr/news/post/the-success-story-of-curecancer-a-how-to-guide.