Οστεονέκρωση των γνάθων σε ασθενείς που λαμβάνουν σχετικά φάρμακα – Πρόληψη, πρώιμη διάγνωση και ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ιατρών και των ασθενών

Στοχευμένες Ανοσοθεραπείες σε συμπαγείς κακοήθειες και τα «Highlights in Molecular Oncology and Immuno-Oncology» ήταν το θέμα του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων & Εξατομικευμένων Θεραπειών (E.Δ.Ε.Μ.Σ.Ε.Θ.), που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Βόλο, 22-24 Μαρτίου 2019.

Το συνέδριο τέθηκε υπό την Αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.), της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Α.Ο.), της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Εργαζομένων Ακτινοθεραπείας (Ε.Ε.Ε.Ε.Α.), της ΑΚΟΣ Καρκίνος Θεραπεία Σώματος & Ψυχής και της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος (Ε.Ε.Ο.Σ.).

«Οι Στοχευμένες Ανοσοθεραπείες έχουν μπει στη θεραπευτική μας φαρέτρα στο σύνολο των Συμπαγών και Αιματολογικών Κακοηθειών και θα αποτελέσουν το breakthrough για την τρέχουσα δεκαετία» τόνισαν στον χαιρετισμό τους οι Πρόεδροι της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κκ. Γεώργιος Φ. Σαμέλης, Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» και Πρόεδρος της E.Δ.Ε.Μ.Σ.Ε.Θ., Πάρις Μακραντωνάκης Παθολόγος – Ογκολόγος Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και Γενικός Γραμματέας της E.Δ.Ε.Μ.Σ.Ε.Θ., και Γεώργιος Κ. Ζωγράφος, Καθηγητής Χειρουργικής, Αναπληρωτής Πρύτανης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο».

Ο Καθηγητής Jean Pierre Armand, από το Intitut Gustave Roussy στο Παρίσι, παρουσίασε τις Εξελίξεις στην Μοριακή Ογκολογία και στην Ανοσοθεραπεία – Highlights on Institute Gustave Roussy Drug Development Department (DITEP) 2019 results.

«Βιοηθικά διλήμματα στην αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών τελικού σταδίου» ήταν το θέμα της διάλεξης του κ. Σπύρου Βολτέα, Γενικού Χειρουργού, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο».

Η στοματολόγος καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος, χαιρέτισε την εκδήλωση και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο Συνέδριο, στο οποίο είχε την τιμή να μετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή. Η κα Νικολάτου παρουσίασε τις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με την οστεονέκρωση των γνάθων και την ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ιατρών και των ασθενών. Με τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών, που λαμβάνουν φάρμακα προστασίας των οστών και τις νέες βιολογικές θεραπείες, που επίσης συμβάλλουν στην ανάπτυξη της σοβαρής αυτής επιπλοκής, η ενημέρωση των ιατρών ογκολόγων και όλων των επαγγελματιών υγείας, που αντιμετωπίζουν ογκολογικούς ασθενείς, αλλά και η ενημέρωση, εγρήγορση και εκπαίδευση των ασθενών αποτελεί σύγχρονη ανάγκη. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο Oral Surg Oral Med με τίτλο Medication-related osteonecrosis of the jaw: definition and best practice for prevention, diagnosis, and treatment, ο ασθενής που λαμβάνει φάρμακα προστασίας των οστών, είναι σωστό να έχει καλή στοματική υγεία, με καθημερινή, εντατική φροντίδα και υγιεινή.

Με τη  ευκαιρία, η κα Νικολάτου-Γαλίτη συγχαίρει θερμά τον Πρόεδρο κ. Γ. Σαμέλη και τους κκ. Π. Μακραντωνάκη και Γ. Ζωγράφο για την εξαιρετική διοργάνωση.

1ο Πανελλήνιο Συνέδρίο E.Δ.Ε.Μ.Σ.Ε.Θ.: «Highlights in Molecular Oncology and Immuno-Oncology»

Από αριστερά: Παρίσης Μακραντωνάκης MSc, PhD Παθολόγος – Ογκολόγος Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, Ουρανία Νικολάτου – Γαλίτη Οδοντίατρος, Στοματολόγος, Καθηγήτρια και Διευθύντρια Κλινικής Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, Οδοντιατρική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Μπαλασοπούλου Διοικήτρια Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Επιστημονική Συνεργάτιδα Τομέα Διοίκησης & Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Ε.Σ.Δ.Υ., Γιώργος Σαμέλης Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Πρόεδρος Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων & Εξατομικευμένων Θεραπειών, Γεώργιος Ζωγράφος Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτής Πρύτανη Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο»

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων & Εξατομικευμένων Θεραπειών (E.Δ.Ε.Μ.Σ.Ε.Θ.)

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.