Εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του στόματος διοργανώθηκε στην Κύπρο, από τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και τη συμμετοχή των Νοσοκομείων Λευκωσίας, Λεμεσού, Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας και Πάφου, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Πρόληψης του Καρκίνου του Στόματος, από τις 3 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2018.
Με κινητές Οδοντιατρικές Μονάδες, προσφέρθηκε δωρεάν στοματολογική εξέταση και ενημέρωση του κοινού. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, σε όλες τις Οδοντιατρικές Κλινικές που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και στο περίπτερο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για γιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου Λευκωσίας, με την ευθύνη και τη συμβολή της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και του Διευθυντή κ. Γεωργίου Παντέλα, καθώς και για μέλη του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, του οποίου Πρόεδρος είναι ο κ. Βρασίδας Φιλιππίδης. Η Ημερίδα υποστηρίχθηκε από τις Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου και τον Διευθυντή κ. Χριστάκη Τσέλεπο.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιέλαβε:
- διάλεξη σχετικά με τη διαχείριση των ασθενών με γενικά νοσήματα στο οδοντιατρείο, με ομιλητή τον Αν. Καθηγητή ΑΠΘ κ. Γιάννη Τηλαβερίδη
- παρουσίαση στατιστικών στοιχείων για τον καρκίνο του στόματος καθώς και εισαγωγή σε κλινικές περιπτώσεις καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και τη χειρουργική αντιμετώπισή τους από τον Δρ. Γεώργιο Παντέλα
- ομιλία με θέμα τη συμβολή του Οδοντιάτρου στον ασθενή με καρκίνο στόματος, κεφαλής και τραχήλου από την Καθηγήτρια ΕΚΠΑ κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη
Τονίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για την αποφυγή παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, αλλά και η εκπαίδευση των κλινικών γιατρών σχετικά με την πρώιμη αναγνώριση των εκδηλώσεων καρκίνου. Ακόμη αναδείχθηκε και παρουσιάστηκε η συμβολή της καλής στοματικής υγιεινής στην επιτυχία της μετά το χειρουργείο ογκολογικής θεραπείας, εφόσον χρειαστεί. Το καθαρό στόμα θα μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα και περισσότερο, όπως είπε η κα Νικολάτου-Γαλίτη.
Η προσφορά του κατάλληλα εκπαιδευμένου οδοντιάτρου, που συμμετέχει στη διεπιστημονική προσέγγιση του ασθενή είναι σημαντική τόσο κατά την ακτινοθεραπεία ή χημειο-ακτινο-θεραπεία όσο και μετά το πέρας της θεραπείας. Ο οδοντίατρος θα βοηθήσει να διατηρηθεί το στόμα καθαρό και υγρό και θα συμβάλει σε πρώιμη διάγνωση τυχόν υποτροπής.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την υιοθέτηση κατάλληλων στρατηγικών πρόληψης, τα νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος μπορεί να μειωθούν κατά 30%. [1]
Με την ευκαιρία, η κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη δώρισε τον Έγχρωμο Άτλαντα «Οι βλάβες του Στόματος στον Ογκολογικό Ασθενή» [2], ευχαρίστησε και συνεγχάρη τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο καθώς και την Κλινική της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Λευκωσίας, και τους υπεύθυνους Δρ. Γεώργιο Παντέλα, Δρ. Βρασίδα Φιλιππίδη και Δρ. Χριστάκη Τσέλεπο για την εξαιρετική διοργάνωση των εκδηλώσεων και της Ημερίδας, καθώς και για τη θερμή φιλοξενία στην όμορφη Κύπρο!
[1] https://www.ant1.com.cy/news/cyprus/article/321611/kupros-527-peristatika-karkinou-tou-stomatos/
https://www.who.int/cancer/prevention/en/
[2] Οι Βλάβες του Στόματος στον Ογκολογικό Ασθενή. Έγχρωμος Άτλαντας. Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Αθήνα, Εκδόσεις Μπονισσέλ, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.