Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΘΩΡΑΚΟΣ. Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή προσέγγιση και Έρευνα, διοργανώνεται στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος « Η Σωτηρία», Διευθυντής Προγράμματος ο αν. Καθηγητής κος Πέτρος Μπακάκος.

Στόχος του προγράμματος είναι:

  • να παρέχει υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο επιστημονικό πεδίο των νεοπλασιών της θωρακικής κοιλότητας.
  • Να εμβαθύνει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην καρκινογένεση των νεοπλασμάτων του θώρακα και να γεφυρώσει τη βασική έρευνα στο πεδίο της Ογκολογίας Θώρακα με την κλινική έρευνα και την κλινική πρακτική στην καθ’ ημέρα πράξη.
  • Να αναπτύξει, να εκπαιδεύσει και να εφαρμόσει πολιτικές πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης των νεοπλασμάτων του θώρακα καθώς και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να προωθήσει την πρακτική της πολυδύναμης και πολυθεματικής και πολυεπιστημονικής (multidisciplinary) προσέγγισης των ασθενών με νεοπλασίες του θώρακα.

Το Πρόγραμμα παρακολουθούν νέοι επιστήμονες από όλους σχεδόν τους τομείς της Υγείας.

Στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης αυτής προσέγγισης έχω την μεγάλη τιμή να συμμετέχω για τη διδασκαλία του Μαθήματος «προβλήματα από τη στοματική κοιλότητα». Μιλήσαμε για τις στοματίτιδες, τις λοιμώξεις και τη βλεννογονίτιδα και πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Ένα μεγάλο ζήτημα είναι και πως θα προστατεύσουμε τα δόντια μας.

Ήδη από το 1989 το National Institute of Health – ΝΙΗ των ΗΠΑ και πρόσφατα το World Dental International Federation – FDI, το 2020,  επισήμανα την ανάγκη εκπαίδευσης των Ιατρών, Ογκολόγων και άλλων ειδικοτήτων επαγγελματιών υγείας, εφόσον «Οι επιπλοκές του στόματος στις αντικαρκινικές θεραπείες είναι τουλάχιστον επώδυνες, μειώνουν την ποιότητα ζωής και μπορεί να αναγκάσουν τον ασθενή να διακόψει τη θεραπεία».

Ευχαριστώ θερμά τον Καθηγητή κο Κωνσταντίνο Ν. Συρίγο, Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής και τον Αν. Καθηγητή κο Πέτρο Μπακάκο για την πρόσκληση στο σπουδαίο αυτό και τόσο χρήσιμο πρόγραμμα Σπουδών.

Με πολλή τιμή,

Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Ο. Νικολάτου-Γαλίτη,
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ετ. Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου
Former President of the International Society of Oral Oncology and Chair of the Bone Study Group
Member of the EU Expert Group for MRONJ

 

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.