Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης, έλλειψη σιδήρου, αναιμία; Δείτε το στόμα σας!

Ο λαός γνωρίζει, μέσα από τη σοφία των αιώνων, ότι το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας.
Η Στοματολόγος Καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη παρουσίασε τα πιο συνήθη προβλήματα της υγείας μας, τις ασθένειες που μπορούν να διαγνωστούν από τις εκδηλώσεις στο στόμα, αλλά και πώς θα τις προλάβουμε και θα τις θεραπεύσουμε, στην ομιλία της με θέμα: «Στόμα: καθρέφτης της υγείας μας και τα μυστικά που κρύβει», στο συνέδριο «Ημέρες Υγείας 2018». [1]
Όπως τόνισε η κα Νικολάτου-Γαλίτη, στο στόμα «καθρεφτίζονται» διατροφικές διαταραχές και ελλείψεις, όπως έλλειψη σιδήρου και βιταμίνης Β12, αναιμίες, «κρυφές» αιμορραγίες από άλλα όργανα, όπως το έντερο, αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λειχήνας και άλλα νοσήματα του δέρματος και προβλήματα από το στομάχι, αιματολογικές διαταραχές και νεοπλασματικά νοσήματα στο στόμα, όπως ο καρκίνος, ή όγκοι σε διάφορες θέσεις.
Συμπτώματα, όπως ξηροστομία μπορεί να συνδέονται με μη επαρκή λήψη νερού σε καθημερινή βάση, μπορεί όμως να είναι και αποτέλεσμα φαρμακευτικής αγωγής, η να κρύβουν μυκητιάσεις, ή αυτοάνοσα σύνδρομα. Φάρμακα για την πίεση, ή το άγχος έχουν ως παρενέργεια την ξηροστομία. Πολλές ογκολογικές θεραπείες, ακόμη και οι πλέον σύγχρονες, έχουν επιπτώσεις στο στόμα και ειδικά ξηροστομία. Η ξηροστομία, οποιασδήποτε αιτιολογίας, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των δοντιών και των ούλων και να αναπτυχθεί τερηδόνα, με αποτέλεσμα πόνο στο στόμα, κακή διατροφή και άλλα προβλήματα.
Πόνος στο στόμα μπορεί να σημαίνει άφθα, ή ένα σπασμένο δόντι, που τραυματίζει τη γλώσσα, μπορεί, όμως, να υποδηλώνει λοίμωξη, μυκητίαση, βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη, που πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, πόνος στο στόμα, πληγές και διογκώσεις αποτελούν αθώες, φλεγμονώδες και καλοήθεις βλάβες, όπως άφθες.
Ελκώσεις και πληγές, που δεν περνάνε, εντοπισμένη κινητικότητα δοντιών, διογκώσεις, δυσκολία στην κατάποση θα μας θέσουν σε εγρήγορση και θα ζητήσουμε ιατρική βοήθεια και αξιολόγηση.
Μυκητιάσεις στο στόμα μπορεί να συνδέονται με καταστάσεις και νοσήματα ανοσοανεπάρκειας και ανοσοκαταστολής. Η διάγνωση μυκητίασης στο στόμα μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση της συνδρόμων ανοσοανεπάρκειας, όπως η HIV, με ακόλουθη έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία.
Αιμορραγία από το στόμα και ουλορραγίες μπορεί να οφείλονται σε πτωχή στοματική υγιεινή, μπορεί, όμως, να υποδηλώνουν θρομβοπενία και άλλες ειδικές αιματολογικές διαταραχές. Συχνά οι ουλορραγίες συνδέονται με φαρμακευτική αγωγή.
Ο οδοντίατρος μας θα μας δώσει οδηγίες για την εφαρμογή των κανόνων καλής στοματικής υγιεινής ώστε να διατηρήσουμε την καλή υγεία του στόματος και να προλάβουμε τυχόν επιπτώσεις της φαρμακευτικής αγωγής. Ακόμη, ο οδοντίατρος είναι ο καλύτερα εκπαιδευμένος κλινικός γιατρός που θα αναγνωρίσει τυχόν πρώιμες εκδηλώσεις και προβλήματα από το στόμα και θα μας παραπέμψει στον ειδικό.
[1]
Ημέρες Υγείας 2018 – Ενημέρωση του κοινού από τους ειδικούς της υγείας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 40 ειδικών επιστημονικών & ιατρικών εταιρειών πολλών ειδικοτήτων, φορέων από τον χώρο της υγείας και Συλλόγων Ασθενών.
Υπό την αιγίδα των Δήμου Αθηναίων, Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.
11-13 Μαΐου, Ζάππειο Μέγαρο

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.