Μελάνωμα Ο Δούρειος Ίππος – 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελανώματος

Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελανώματος πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στην Αθήνα στις 7-9 Ιουνίου.

Είχα την τιμή και τη χαρά να παρακολουθήσω τις εργασίες και να προεδρεύσω σε Συνεδρία που αφορούσε στη χειρουργική αντιμετώπιση άτυπων μελανοκυτταρικών αλλοιώσεων. Συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές και προσέφεραν με τις γνώσεις τους. Ειδικά, στη στοματική κοιλότητα περιγράφηκε και συζητήθηκε η πληθώρα των μελανών βλαβών και η δυσκολία στη διαφορική διάγνωση (διαγνωστική διαδικασία μέσω της οποίας αποκλείουμε παθήσεις με παρόμοια σημεία και συμπτώματα ώστε να καταλήξουμε στην τελική διάγνωση).
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ) με κεντρικό θέμα: «ΜΕΛΑΝΩΜΑ Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ», τονίζοντας ότι «την τελευταία δεκαετία, το Μελάνωμα υπήρξε ο Δούρειος Ίππος της Ιατρικής, ανοίγοντας την Κερκόπορτα του ανθρώπινου καρκίνου μέσα από την αναγνώριση μονοπατιών του γενετικού υλικού του όγκου και την κατανόηση των μηχανισμών αλληλοεπίδρασης του με το αμυντικό σύστημα, που οδήγησαν την ογκολογική κοινότητα σε περισσότερο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες επιλογές θεραπείας».

Πρόεδροι του Συνεδρίου ήταν η εξαιρετική συνάδελφος και διεθνούς φήμης παθολογοανατόμος κα Κωνσταντίνα Φραγκιά-Τσίβου, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ, Επιστημονική Διευθύντρια του HistoBio Diagnosis και ο εκλεκτός ιατρός Ογκολόγος κ. Απόστολος Λασκαράκης, Ειδικός Γραμματέας της ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ, Αναπληρωτής Διευθυντής Α’ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ».
Καταξιωμένοι Έλληνες επιστήμονες, από τον χώρο της Ιατρικής, της Μοριακής Βιολογίας της Γενετικής, των Παραϊατρικών Επαγγελμάτων και της Αυτοδιοίκησης, παρουσίασαν σύγχρονα δεδομένα στους τομείς: Πρόληψης, Μοριακής Βιολογίας, Γενετικής, Έγκαιρης Διάγνωσης, Ιστολογίας, Χειρουργικής και Θεραπείας του Μελανώματος. Παρουσία και συλλόγων ασθενών, αναπτύχθηκαν μέθοδοι πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Η κα Φραγκιά παρουσίασε το επιστημονικό και το ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό έργο του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Dr Martin C. Mihm, Jr, (Δερματοπαθολογοανατόμος, Διευθυντής στο Πρόγραμμα Μελανώματος του Τμήματος Δερματολογίας του Νοσοκομείου Brigham and Women’s), στη Βοστώνη, ο οποίος λόγω αιφνίδιας ασθενείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στο Συνέδριο.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους Προέδρους και όλα τα μέλη της επιστημονικής και της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου για την άριστη διοργάνωση και τη διεπιστημονική προσέγγιση.

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.