Στην Αθήνα, 23-25 Οκτωβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, το Πανελλήνιο Συνέδριο Καθ’ οδόν προς το βέλτιστο θεραπευτικό συντελεστή στην Ογκολογία.
Διοργανώθηκε, «με λογισμό και μ’ όνειρο» από την Ελληνική Ογκολογική Εκπαίδευση και Πράξη (ΕΛ.Ο.Ε.Π) σε Συνεργασία με το Α Παθολογικό-Ογκολογικό Τμήμα, Γ.Α.Ο.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και το Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γ.Ν.Α «Αλεξάνδρα». Η ιδιαίτερη ευαισθησία χαρακτήριζε όλο το πρόγραμμα.
Τα θέματα του Συνεδρίου περιέλαβαν ευρύ φάσμα της Ογκολογίας, όπως τα καθημερινά προβλήματα στον καρκίνο, η διαχείριση του πόνου, οι λοιμώξεις, οι επιπλοκές στη στοματική κοιλότητα, διατροφή και καχεξία στον καρκίνο, αλλά και οι καινοτόμες, εξατομικευμένες θεραπείες της ιατρικής ακρίβειας.
Η Ογκολογία έχει γίνει πιο ανθρώπινη, όπως σχολίασε ο κος Αλέξανδρος Αρδαβάνης!
Η Κυριακή, ημέρα αφιερωμένη στην Υποστηρικτή Φροντίδα, με τη φιλότιμη επίβλεψη της κας Μαίρης Δέδε, ήταν συγκινητική: «Πριν μας πνίξουν τα ανείπωτα λόγια, δώσε μου λίγο χρόνο γιατρέ μου, ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, κόπωση συμπόνιας, μεταμόσχευση οργάνου στον καρκίνο – το μεγαλείο της Δωρεάς, ανακουφιστική φροντίδα στο Νοσοκομείο και στο σπίτι και η εξωνοσοκομειακή φροντίδα, από φορείς, εταιρείες, εθελοντικές δομές και σημαντικές δράσεις και Ξενώνες Φιλοξενίας» ήταν οι τίτλοι των θεμάτων.
Η κα Πένη Λιακοπούλου παρουσίασε το έργο του Συλλόγου «ΠΝΟΗ Αγάπης» το οποίο φροντίζει, σιτίζει, φιλοξενεί, παρηγορεί, καθοδηγεί και στεγάζει, με τη συνδρομή και τη φιλανθρωπία ευγενικών ανθρώπων, τους ασθενείς, με καρκίνο, που προσέρχονται από τις περιφέρειες και δεν έχουν στέγη και άλλη βοήθεια.
Η κα Νικολάτου είχε τη μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκεται μεταξύ των προσκεκλημένων να παρουσιάσει το CureCancer, ένα καινοτόμο, ασθενο-κεντρικό ψηφιακό εργαλείο, που το χειρίζεται ο ίδιος ο ασθενής. Το εργαλείο κάνει τη δική του προσπάθεια στον αγώνα για τον καρκίνο, συμβάλλοντας στο μεγάλο έργο των άλλων.
Στο CureCancer οι ασθενείς σημειώνουν το ιστορικό τους και καταγράφουν, σε πραγματικό χρόνο, τα συμπτώματά τους, τα οποία επικοινωνούν άμεσα στο γιατρό τους, ώστε να λάβουν έγκαιρη θεραπεία. Η έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων συνδέεται με την αύξηση της επιτυχίας της θεραπείας, τη διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και τη μείωση της εισαγωγής στο Νοσοκομείο, με παράλληλη μείωση του κόστους ιατρικής περίθαλψης, μέχρι και 33%. Αντίθετα, η καθυστερημένη αναγνώριση και φροντίδα των συμπτωμάτων, οδηγεί σε επιδείνωση, με αύξηση της κατανάλωσης των υπηρεσιών υγείας και των έκτακτων εισαγωγών στο Νοσοκομείο. Η ψηφιακή υγεία, η οποία μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη, αποτελεί μία τεράστια αλλαγή στη φροντίδα του καρκίνου και η Τηλε-Ογκολογία είναι η νέα κανονικότητα, σήμερα, σε πολλά Ογκολογικά Κέντρα, ενώ έχει θεσμοθετηθεί στις ΗΠΑ (Medicare/Medicaid, κ.α.).
Τα οφέλη του CureCancer περιλαμβάνουν:
- παροχή έγκαιρης και αποτελεσματικής θεραπείας, πριν την επιδείνωση των συμπτωμάτων
- αύξηση της επιτυχίας της θεραπείας
- μείωση των καθυστερήσεων των επανεξετάσεων των ασθενών λόγω δυσκολιών μετακίνησης
- μείωση των μη απαραίτητων, άσκοπων μετακινήσεων
- μείωση του κινδύνου λοίμωξης των ασθενών, ειδικά σε περιόδους πανδημίας
- ακριβέστερη χάραξη της πολιτικής υγείας, με τη συλλογή των συμπτωμάτων, σε πραγματικό χρόνο, κατά την κλινική ρουτίνας
Ευχαριστούμε τους Προέδρους του Συνεδρίου, κκ Αλέξανδρο Αρδαβάνη, Γεώργιο Πισσάκα, Μιχάλη Νικολάου, Αλέξανδρο Τζαβάρα για το εκλεκτό συνέδριο! Ευχόμαστε και σε συνέχεια των εξαίρετων διοργανώσεων!

Στη φωτογραφία: Αλέξανρος Αρδαβάνης, Γεώργιος Πισσάκας, Ουρανία Νικολάτου, Μιχάλης Νικολάου, κα Γκερέκου, Μαίρη Δέδε, Χριστίνα Αδαμ, Πίστη Κρυταλλίδου, Δημήτριος Μούγιος.