Νεοπλάσματα Θώρακος-Κεφαλής & Τραχήλου-ΚΝΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΑΚΟ/ΕΟΠΕ)

6ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2018-2019, Διευθυντές Σπουδών: Σοφία Αγγελάκη & Εμμανουήλ Σαλούστρος
3ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο, 14-15 Σεπτεμβρίου 2018, Επιστημονικοί Υπεύθυνοι: Αμάντα Ψυρρή, Σοφία Μπάκα & Στέφανος Λαμπρόπουλος
Η στοματολόγος, κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη είχε τη μεγάλη τιμή να προσκληθεί ως Καθηγήτρια στο 3ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του 6ου κύκλου σπουδών της ΕΑΚΟ/ΕΟΠΕ με θέμα: Νεοπλάσματα Θώρακος-Κεφαλής & Τραχήλου-ΚΝΣ και να παρουσιάσει τη διαχείριση των επιπλοκών κατά και μετά την ακτινοθεραπεία.
Η κα Νικολάτου-Γαλίτη επεσήμανε τη συμβολή της υποστηρικτικής φροντίδας του στόματος κατά την ακτινοθεραπεία ή χημειοακτινοθεραπεία αλλά και τις επιπλοκές στις νεώτερες θεραπείες και την ανοσοθεραπεία [ΠΙΝΑΚΑΣ 1]. Όπως τόνισε, με τη σωστή υποστηρικτική φροντίδα του στόματος η ποιότητα ζωής του ασθενούς μπορεί να διατηρηθεί, ενώ μειώνονται το κόστος και οι ημέρες νοσηλείας.
Η βλεννογονίτιδα του στόματος και οι λοιμώξεις, μυκητιάσεις, έρπης, οδοντικά και περιοδοντικά αποστήματα είναι οι κύριες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση θα συμβάλλει στη μείωση του πόνου και των δυσκολιών στη λήψη τροφής και νερού.
Οι επιπλοκές της ανοσοθεραπείας, όπως οι λειχηνοειδείς αντιδράσεις, η ξηροστομία, οι λοιμώξεις και η αλλοίωση της γεύσης μπορούν επίσης να μειωθούν.
Η πρόληψη του τερηδονισμού των δοντιών, ως αποτέλεσμα της ξηροστομίας είναι η κύρια φροντίδα.
Στο σεμινάριο παρουσιάστηκε η σύνδεση της εμφάνισης τερηδόνας με τις ακόλουθες επιπλοκές, ανάγκη εξαγωγών των δοντιών, τρισμού, οστεοακτινονέκρωης της γνάθου και σοβαρή ακόλουθη μείωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Η κα Νικολάτου-Γαλίτη τόνισε, ακόμη, την ανάγκη της συμμετοχής του κατάλληλα εκπαιδευμένου ειδικού Ογκοστοματολόγου στην πρώιμη διάγνωση τυχόν υποτροπής μετά τη θεραπεία.
Συστήθηκαν πρωτόκολλα φροντίδας και υποστήριξης του στόματος, ενώ συζητήθηκε η δημιουργία εντύπου υλικού για την ενημέρωση των ασθενών που μπορεί να μην έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε εξειδικευμένα Κέντρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Α.Κ.Ο. αποφάσισε να απομακρυνθούν από τις συναντήσεις της η ζάχαρη και τα trans λιπαρά,  εναρμονιζόμενη με την πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ για πρόληψη του καρκίνου μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής. Συστήθηκε, ακόμη, η απομάκρυνση του καπνού, ειδικά στο παρόν Σεμινάριο, όπου οι βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος στα νεοπλάσματα Θώρακος, Κεφαλής & Τραχήλου έχουν περίτρανα αποδειχθεί.
Η Καθηγήτρια κα Νικολάτου-Γαλίτη ευχαριστεί θερμά την ΕΟΠΕ, και τον Πρόεδρο, κ. Ιωάννη Μπουκοβίνα, τους Διευθυντές Σπουδών, κα Σοφία Αγγελάκη και κ. Εμμανουήλ Σαλούστρο και τους Επιστημονικούς Υπευθύνους: κα Αμάντα Ψυρρή, κα Σοφία Μπάκα και κ. Στέφανο Λαμπρόπουλο για την ευγενικής τους πρόσκληση να συμμετάσχει στη σημαντική αυτή εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Η Ελληνική Ακαδημία Ογκολογίας (Ε.ΑΚ.Ο./Ε.Ο.Π.Ε.) συνιστά θεμελιώδη και ουσιαστικό αρωγό της πανεπιστημιακής και κλινικής / πρακτικής εκπαίδευσης των νέων ειδικευόμενων ιατρών στην Ογκολογία, ώστε οι γνώσεις τους να είναι εναρμονισμένες με τις επιστημονικές προόδους και επικαιροποιημένες στα διαρκώς εξελισσόμενα δεδομένα της Κλινικής Ογκολογίας στη χώρα μας και το εξωτερικό. Κάθε Κύκλος Σπουδών της Ε.ΑΚ.Ο. διαρκεί δύο χρόνια και κατανέμεται σε τέσσερα εκπαιδευτικά σεμινάρια ανά έτος.

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.