Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Εθελοντικής Διακονίας Ογκολογικών Ασθενών από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως

Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης, έλλειψη σιδήρου, αναιμία; Δείτε το στόμα σας!
12 May 2018
Ο Καρκίνος του Στόματος – Ημερίδα Εγρήγορσης
12 June 2018
Δείτε τα όλα

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Εθελοντικής Διακονίας Ογκολογικών Ασθενών από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως

Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκε σεμινάριο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Εθελοντικής Διακονίας Ογκολογικών Ασθενών στο πλαίσιο του προγράμματος της Ογκολογικής φροντίδας της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Καταξιωμένοι επιστήμονες και καθηγητές από τον χώρο της υγείας, ανέδειξαν την ανάγκη της σωστής ενημέρωσης, αλλά και της διεπιστημονικής προσέγγισης και συνεργασίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης, στον Ίλιον, την Κυριακή, 13 Μαΐου 2018.

Από τον Νοέμβριο του 2015, η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως ξεκίνησε πρόγραμμα Εθελοντικής Διακονίας Ογκολογικών Ασθενών, το οποίο πλαισιώνεται από ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα πιστών της τοπικής Εκκλησίας. Στόχος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη και βοήθεια στους έχοντες ανάγκη νοσηλευόμενους ογκολογικούς αδελφούς μας. Στο τέλος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων δίδονται στους συμμετέχοντες Διπλώματα παρακολούθησης.

Υπεύθυνοι του Εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γαβριήλ Ασπρολούπος, και ο Πανοσ. Αρχιμ. Κλινικός Βιοϊατρός Θεοδόσιος Μανώλης, εφημέριος στο νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι». [1]

Η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου καλλιεργώντας το πνεύμα της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης στον τομέα της Νοσοκομειακής φροντίδας, στοχεύει στη διοργάνωση επιπλέον εκπαιδευτικών προσπαθειών. Σκοπός τους είναι η ενίσχυση της γνώσης όλων των εμπλεκόμενων ομάδων, σχετικά με την παροχή της κατάλληλης ιατρικής, νοσηλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης, όχι μόνο στους ασθενείς και τους φροντιστές τους αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον τους.

Στο πλαίσιο του θεωρητικού μέρους του προγράμματος, η Στοματολόγος Καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη παρουσίασε τα πλέον συχνά προβλήματα στο στόμα, καθώς και τη σπουδαιότητα της οδοντιατρικής και ογκοστοματολογικής υποστηρικτικής φροντίδας των ασθενών, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη ενημέρωσης και εγρήγορσης με στόχο την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος.

Σχετικά με αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θέμα, η κα Νικολάτου-Γαλίτη, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου και με συνεργάτες Ιατρούς Ογκολόγους και Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων διοργανώνει την Ημέρα Εγρήγορσης – «Καρκίνος του Στόματος και πώς να προστατευτούμε», στις 9 Ιουνίου 2018. Κεντρική προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η Eva Grayzel, η οποία εμφάνισε καρκίνο στο στόμα, σε ηλικία 33 ετών, αγωνίστηκε, επιβίωσε και αφιέρωσε τη ζωή της στην ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο του στόματος.

Η Ημερίδα έλαβε την Αιγίδα του Οδοντιατρικού και Ιατρικού Συλλόγου, των Εταιρειών Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών, Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, Πανελλήνιας ΩΡΛ Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου και το Εργαστήριο Ανάπτυξης & Βελτίωσης Συστημάτων Νοσηλευτικής Φροντίδας, Τμήμα Νοσηλευτικής. The Multinational Association of Supportive Care in Cancer and the International Society of Oral Oncology endorsed the event.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου στο Ίλιον, στις 13 Μαΐου, η Ιατρός κ. Αγγελική Μπαϊρακτάρη, Συντονίστρια Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου, Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» ανέπτυξε το θέμα: «Η Αντιμετώπιση του Πόνου στους Ογκολογικούς Ασθενείς – Εισαγωγικές Προσεγγίσεις». Ο κ. Ιάκωβος Κρητικός, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) παρουσίασε ομιλία με θέμα «Εικονική Πραγματικότητα και Φοβίες στην Αντιμετώπιση της Ασθένειας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο καθηγητής Εντατικολογίας & Υπερβαρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και & Διευθυντής Κλινικής Εντατικής Νοσηλείας (ΜΕΘ) στο ΓΟΝΚ « Άγιοι Ανάργυροι», Κηφισιάς κ. Γεώργιος Φιλντίσης μαζί με την επιστημονική του ομάδα.

Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γαβριήλ Ασπρολούπο, και τον Πανοσ. Αρχιμ. Ιατρό π. Θεοδόσιο Μανώλη για την τιμητική πρόσκληση και ευχόμεθα ο Θεός να ευλογεί αυτό το εξαιρετικό έργο Εθελοντισμού προς τους συνανθρώπους μας, ογκολογικούς ασθενείς.

Φωτογραφίες από τη μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών και από την παρουσίαση της κας Ουρανίας ΝΙκολάτου-Γαλίτη, με τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γαβριήλ Ασπρολούπο και τον Πανοσ. Αρχιμ. Ιατρό π. Θεοδόσιο Μανώλη.

 

[1] Το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι» βρίσκεται στη Νέα Κηφισιά και ανήκει στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεώς Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως, υπό το άγρυπνο ενδιαφέρον του Μητροπολίτη Ιλίου, κ. Αθηναγόρα. Στο χώρο του νοσοκομείου υπηρετούν ο Αρχιμανδρίτης Dr. Θεοδόσιος Μανόλης και ο ιερεύς Ιωσήφ Έκερτ.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.imiliou.gr/content/ogkologiko-nosokomeio

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.