Στη μάχη κατά του καρκίνου συνεργάζονται όλες οι ειδικότητες, όλοι οι φορείς της σύνθετης ογκολογικής κοινότητας και οι σύλλογοι ασθενών, ενώ γίνεται άνοιγμα στην κοινωνία και την πολιτική. Σκεπτόμενοι Διαφορετικά και με τους πιο πάνω στόχους πραγματοποιήθηκε για 10ο χρόνο το Συνέδριο της MDcON και είχε τεράστια επιτυχία.

Παρουσιάστηκαν οι θεραπευτικές πρόοδοι στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου καθώς και η θεραπευτική αντιμετώπιση, για 1η φορά, της λευκοπλακίας, από την ιατρό ογκολόγο κα Παναγιώτα Οικονομοπούλου, με το συντονισμό και την προεδρία του εκλεκτού ογκολόγου Χαράλαμπου Ανδρεάδη και της Ουρανίας Νικολάτου-Γαλίτη, Επιστημονικής Υπευθύνου της CureCancer.

Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία, η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, η αξία του καλού ύπνου ως προστασία απέναντι στον καρκίνο και η ανάγκη της εισαγωγής της Φιλοσοφίας στην εκπαίδευση και τη ζωή του γιατρού. Εκλεκτοί ιατροί Ογκολόγοι, κκ Ιωάννης Μουκοβίνας, Β. Μπαρμπούνης, αλλά και ο κος Αθανασιάδης, παρουσίασαν καίρια θέματα, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος ως μηχανισμός καρκινογένεσης σε μη καπνιστές, η προσφορά της τεχνολογίας στη θεραπεία και η εντυπωσιακή εξέλιξη της ανοσοθεραπείας.  Η κα Ελένη Λινάρδου, σχολιάζοντας,  τόνισε  την ανάγκη της εκπαίδευσης, των συνεργασιών και των κλινικών μελετών για την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προσδοκιών στον καρκίνο του πνεύμονα

Ιδιαίτερο, κεντρικό και πολύ ενδιαφέρον θέμα ήταν η Επιστήμη της Ογκολογίας, που παρουσιάστηκε σε ελεύθερη συζήτηση από τους κκ Μπουκοβίνα, Μπαρμπούνη, Τουμπανάκη, Χατζηνικολάου, Πισσάκα και Αθανασιάδη, υπό την Προεδρία του διεθνούς φήμης και αξίας ιατρού ογκολόγου κου Πάρι Κοσμίδη.

Ο Πρόεδρος κος Ηλίας Αθανασιάδης έκλεισε το μοναδικό αυτό πρόγραμμα «ψηλαφώντας τα πρόσωπα και τις εικόνες του Ingmar Bergman μέσα από τη ματιά του Ογκολόγου».

Συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά τον κο Αθανασιάδη και τους συνεργάτες του για την τιμητική πρόσκληση και την ευκαιρία που μου έδωσε να παρακολουθήσω το σπουδαίο αυτό Συνέδριο!

Με πολλή τιμή,

Καθηγήτρια Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη,

Επιστημονική Υπεύθυνη της CureCancer

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.