Με κεντρικό θέμα «Μυκητιάσεις και θεραπεία: μεταβαλλόμενο τοπίο» και με εξαιρετική επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το 8o Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Μυκητολογίας στην Αθήνα, στις 22-24 Νοεμβρίου 2019.
Στο επιστημονικό τραπέζι «Καντιντίαση του στόματος πριν την ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία και σε ανοσοθεραπεία: Παρουσίαση 2 περιστατικών» παρουσιάστηκε η ανακοίνωση με θέμα την εμφάνιση ψευδομεμβρανώδους καντιντίασης σε ασθενή, που επρόκειτο να αρχίσει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία για καρκίνο στην περιοχή Κεφαλής/Τραχήλου και την εμφάνιση, επίσης ψευδομεμβρανώδους μορφής, καντιντίασης στη στοματική κοιλότητα με επέκταση στην περιαμυγδαλική περιοχή, σε ασθενή που ελάμβανε ανοσοθεραπεία.
Οι περιπτώσεις ήταν από το αρχείο της κας Ουρανίας Νικολάτου-Γαλίτη, Καθηγήτριας Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής , Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ενώ οι ασθενείς αντιμετωπίζονταν στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Μητέρα», με ιατρούς Ογκολόγους τους κκ Η. Αθανασιάδη και Α. Νικολαΐδη, στη Μονάδα Ακτινοθεραπείας, Β’ Εργαστήριο Ακτινοθεραπείας, Π.Γ.Ν. “Αττικόν” και στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με ιατρούς τους κκ Β. Κουλουλία και Α. Ψυρρή. Συμμετείχαν επίσης οι κκ. Ε. Παπαδοπούλου, η οποία παρουσίασε την εργασία και Ε. Βάρδας, Επίκουρος Καθηγητής.
Και στις δύο περιπτώσεις απομονώθηκε η Candida albicans και οι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.
Η Candida Auris ως «επικείμενος κίνδυνος» και τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων στο νοσοκομείο ήταν ένα από τα ιδιαίτερα θέματα που μας απασχολούν και παρουσιάστηκε στο συνέδριο.
Με την ευκαιρία, η Καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο της ΕΕΙΜ ( http://hsomm.gr ) Ομότιμο Καθηγητή κ. Γεώργιο Σαμώνη και την Γενική Γραμματέα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Γεωργία Βρυώνη και τους συγχαίρει ειλικρινά για την άρτια οργάνωση και την ενδιαφέρουσα θεματολογία του Συνεδρίου.