Δελτίο Τύπου 3ης Επιστημονικής Ημερίδας Ογκολογίας Στόματος

oral-oncology

Δελτίο Τύπου 3ης Επιστημονικής Ημερίδας Ογκολογίας Στόματος

Δελτίο Τύπου

Επιστημονική Ημερίδα Ογκολογίας Στόματος

17 Μαΐου 2014.

Η πρώϊμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος και η φροντίδα των επιπλοκών από την ακτινοθεραπεία, καθώς και η τοξικότητα που εμφανίζεται στη στοματική κοιλότητα κατά την χορήγηση των βιολογικών –στοχευμένων θεραπειών και η αύξηση της επίπτωσης των μυκητιάσεων στους ογκολογικούς ασθενείς ήταν τα κύρια θέματα της   « 3ης Ετήσιας Επιστημονικής Ημερίδας Ογκολογίας Στόματος», που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το Σάββατο , 17 Μαΐου στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών από την Ελληνική Εταιρεία Υποστηρικτικής Αγωγής του Στόματος στον Ογκολογικό Ασθενή

( ΕΕΥΑΣΟΑ).

Ο καρκίνος του στόματος, όπως παρατήρησε η Πρόεδρος της ΕΕΥΑΣΟΑ, Καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής και Διευθύντρια τις Κλινικής Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής  κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, στα αρχικά στάδια δεν πονάει. Είναι, επομένως, σημαντικό ο ασθενής να ζητήσει τη συμβολή του οδοντιάτρου όταν διαπιστώσει στο στόμα του μικρές πληγές ή άλλες βλάβες που δεν επουλώνονται.

Ο κος Ηλίας Αθανασιάδης, Διευθυντής της Β΄ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου « Μητέρα» και ο κος Δημήτριος Μπαφαλούκος Διευθυντής Α΄ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ‘’Metropolitan’’ τόνισαν την αναδυόμενη ανάγκη της υποστηρικτικής φροντίδας στον ογκολογικό ασθενή και ειδικά τη φροντίδα της στοματικής κοιλότητας. Τονίστηκε το νέο προφίλ των επιπλοκών της στοματικής κοιλότητας και η σπουδαιότητα της διατήρησης καλής στοματικής υγιεινής, τόσο από τη Καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη αλλά και από τους συνεργάτες κο Εμμανουήλ Βάρδα, κα Ερωφίλη Παπαδοπούλου,  Μαρία Κουρή, Αναστασία Βουρλή και Χαρά Χατζηχαλεπλή.

Σύμφωνα με την κα Νικολάτου-Γαλίτη, « οι επιπλοκές που εμφανίζουν όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς, ανεξαρτήτως του είδους του νοσήματός τους, στη στοματική κοιλότητα, θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την ποιότητα της ζωής τους επιβαρύνοντας τη συνολική υγεία τους.

Επιπλέον η πρώϊμη διάγνωση μυκητίασης στο στόμα σε όλους τους Ογκολογικούς ασθενείς και ιδιαίτερα στους ασθενείς με αιματολογικό νόσημα, μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση του ασθενούς.

Μελέτη που παρουσίασε, στο πλαίσιο των εργασιών της Ημερίδας ο κος Ηλίας Αθανασιάδης, Παθολόγος- Ογκολόγος, Δ/ντής της Β΄ Ογκολογικής Κλινικής του  Νοσοκομείου « ΜΗΤΕΡΑ»,  ένας αυξημένος αριθμός καρκίνων στη περιοχή του στοματοφάρυγγα σχετίζεται αιτιολογικά με τον ιό HPV. Και αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος που ο καρκίνος αυτός εμφανίζεται σε νεότερες ηλικίες και σε μη καπνιστές.

Ο κος Ιωάννης Γεωργακόπουλος παρουσίασε τις νέες τεχνικές τις ακτινοθεραπείας. Η κα Ευαγγελία Ραζή παρουσίασε τις νέες στοχευμένες βιολογικές θεραπείες που αποτελούν σημαντική εξέλιξη στην Ογκολογία. Η κα Γεωργία Βρυώνη παρουσίασε τα νέα δεδομένα για τις μυκητιακές λοιμώξεις του στόματος στους ογκολογικούς ασθενείς. Η κα Ελευθερία Νταλάκου τόνισε την σημασία της καρκινικής καχεξίας και αναφέρθηκε στη συμβολή της καλής υγείας του στόματος στην προλήψή της. Ο Καθηγητής κος Γεώργιος Σαμώνης ανέδειξε τη  ΄΄ Δύναμη της Γνώσης ΄΄.

Τα  μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΥΑΣΟΑ κος Γρηγόριος Γεωργακόπουλος, κα Βασιλική Κίτρα-Ρούσσου, κος Γεώργιος Σαμέλης, οι Καθηγητές κύριοι Κωνσταντίνος Συρίγος και Γεώργιος Σαμώνης και οι εκλεκτοί Ιατροί Ογκολόγοι, κυρία Αδαμαντία Νικολαΐδη, κυρία Δέσποινα Κατσώχη και κύριος Μιλτιάδης Τριχάς, προήδρευσαν και κατεύθυναν τις Συνεδρίες.

Η φροντίδα του στόματος όπως τονίστηκε, τόσο από τους Στοματολόγους Ογκολόγους όσο και από τους Ογκολόγους-Παθολόγους και τους Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγους, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του στόματος και στη αύξηση της επιτυχίας της αντινεοπλασματικής θεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα των συνεργατών τις Κλινικής, στα πλαίσια της Διδακτορικής Διατριβής της κας Ερωφίλης Παπαδοπούλου, έτυχε τιμητικής διακρίσεως  στο Multinational Association of Supportive Care in Cancer and the International Society of Oral Oncology(MASCC/ISOO),  Symposium, June 25-27, Miami, USA.

Την Ημερίδα έθεσαν υπό την Αιγίδα τους το, MASCC/ISOO, the Mediterranean Multidisciplinary Oncology Forum, η Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής και η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οδοντίατροι, παθολόγοι –ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι, αιματολόγοι, νοσηλευτές και φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής.

Ο Αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κος Ιωάννης Τζούτζας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κος Γεώργιος Πισσάκας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής & Διεθνούς Εταιρείας Μοριακών Στοχευμένων και εξατομικευμένων θεραπειών κος Γεώργιος Σαμέλης χαιρέτησαν θερμά την Ημερίδα.

Την ευθύνη της διοργάνωσης της Ημερίδας είχε η CoreLinks, www.corelinks.gr και τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Ευχαριστούμε επίσης τις Εταιρείες: Galenica, Lilly, Novartis Oncology, Amgen Oncology, Astellas , Colgate που υποστήριξαν ευγενικά την Ημερίδα.

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.