Μονάδα Οδοντιατρικής Αντιμετώπισης Ογκολογικού Ασθενούς

ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-1

Μονάδα Οδοντιατρικής Αντιμετώπισης Ογκολογικού Ασθενούς

Η Κλινική Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής με Διευθύντρια την Καθηγήτρια Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια, με σκοπό να καλύψει την ανάγκη υποστήριξης του στόματος του ογκολογικού ασθενή και να αναδείξει την έννοια της «με το στόμα συνδεόμενης» ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών. Παράλληλα η Κλινική έχει να επιδείξει σημαντικό εκπαιδευτικό αλλά και ερευνητικό έργο, μέσω της υλοποίησης των ερευνητικών προγραμμάτων/πρωτοκόλλων σχετικά με τις επιπλοκές του στόματος κατά την αντινεοπλασματική θεραπεία.
Σήμερα, στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί η Μονάδα Οδοντιατρικής Αντιμετώπισης Ογκολογικού Ασθενούς.
Σκοπός της είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση των οξέων και όψιμων επιπλοκών του στόματος, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της αντινεοπλασματικής θεραπείας, στην οποία υποβάλλονται οι ασθενείς με κακοήθεια κεφαλής-τραχήλου, με συμπαγείς όγκους και με αιματολογικές κακοήθειες.
Οι επιπλοκές του στόματος σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αντινεοπλασματικές θεραπείες, οι οποίες αντιμετωπίζονται στη Μονάδα, στο πλαίσιο πρόληψης, μείωσης της βαρύτητας, και θεραπείας, περιλαμβάνουν επώδυνες ελκώσεις σε σχέση με χημειο- και ακτινο- βλεννογονίτιδα, λοιμώξεις του βλεννογόνου, ουλορραγίες, ξηροστομία, με σοβαρές επιπτώσεις στα δόντια, τη συνολι κή λειτουργία του στόματος, το βάρος του ασθενούς, και άλλες διατροφικές διαταραχές,βλάβες οστεονέκρωσης σε φάρμακα, ελκώ σεις του βλεννογόνου/στοματίτιδα σε σχέση με τη χορήγηση mTOR inhibitors, κ.ά.

Δείτε περισσότερα:

http://www.hesmo.gr/sites/default/files/magazine/05-2012/14._PAROYSIASH_KLINIKHS.pdf

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.