Η συμμετοχή του οδοντιάτρου στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς

ygeia-stomatos-karkinos-mastou
Η υγεία του στόματος στις γυναίκες με καρκίνο μαστού
17 December 2014
ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΟΣ-ΑΘΗΝΑ-2
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η υγεία του Στόματος στον Ογκολογικό Ασθενή
14 January 2015
Δείτε τα όλα

Η συμμετοχή του οδοντιάτρου στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς

odontiatros-ogkologikos-asthenis

Η συμμετοχή του οδοντιάτρου στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Οι επιπλοκές στο στόμα μπορεί να έχουν δραματική επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ασθενή με καρκίνο, ενώ αυξάνουν το κόστος της Ογκολογικής θεραπείας και έχουν δυσμενή επίπτωση στην επιτυχία της θεραπείας.

Πέρα από τις ήδη τεκμηριωμένες επιπλοκές ( National Cancer Institute Monograph USA1990, Consensus  Statement ), νέες επιπλοκές στο στόμα , όπως η νέκρωση των γνάθων, έχουν περιγραφεί, ενώ άλλες επιπλοκές αναδύονται στην εποχή των στοχευμένων θεραπειών, όπως ειδικές ελκώσεις του βλεννογόνου.

Η Ομάδα εργασίας για την Ποιότητα Ζωής, (Quality of Life Group) του European Organization for Research and Treatment of Cancer-EORTC ) με την συμμετοχή και της Ελλάδας, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Κλινική Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, αναθεωρεί το Questionnaire για τους ασθενείς με καρκίνο κεφαλής-τραχήλου, ενώ βρίσκεται στην τελευταία φάση δόμησης του Questionnaire για την σχετιζόμενη με το στόμα Ποιότητα Ζωής στους ασθενείς με καρκίνους διαφόρων τύπων.

O ρόλος του Οδοντιάτρου είναι σημαντικός στην πρόληψη και σταθεροποίηση της υγείας του στόματος πριν από την έναρξη, κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της ογκολογικής θεραπείας, ενώ μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση τυχόν υποτροπής της κακοήθειας.

Η ενημέρωση και εκπαίδευση του Οδοντιάτρου, στα πλαίσια της διεπιστημονικής προσέγγισης στην Ογκολογία, είναι ανάγκη και αποτελεί το στόχο των Σεμιναρίων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης της Κλινικής μας.

Στο θεωρητικό μέρος των Σεμιναρίων:

 odontiatros-ogkologikos-asthenis

(Α) περιγράφονται αδρά τα είδη / τεχνικές των ογκολογικών θεραπειών, το profile του ασθενή με καρκίνο, η σχετιζόμενη με τον καρκίνο και τη θεραπεία κόπωση και καχεξία (cancer fatigue and cancer cachexia) και τα συνοδά νοσήματα, όπως καρδιοτοξικότητα, υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια, αναιμία, θρομβοπενία, λευκοπενία.

(Β) Συνοψίζονται τα πρωτόκολλα πρόληψης και αντιμετώπισης των στοματολογικών και οδοντογναθικών επιπλοκών και παρουσιάζονται περιστατικά με τις αντίστοιχες ΄΄ θεραπευτικές αποφάσεις ΄΄.

Στο Κλινικό μέρος οι Συνάδελφοι Οδοντίατροι συμμετέχουν στην αντιμετώπιση Ογκολογικών ασθενών.

Η Διευθύντρια της Κλινικής Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής

Καθηγήτρια Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη

Κατεβάστε σε PDF το πρόγραμμα σεμιναρίων.

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.