Η Επιστήμη διεκδικεί ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής!

Με εξαιρετική, καινοτόμο θεματολογία και πολυπαραγοντική συνεργασία στη μάχη κατά του καρκίνου διοργανώθηκε, για 8ο χρόνο το MDcON, από την Εταιρεία ΛΩΤΟΣ – «για την αποκατάσταση του Μαστού», σε συνεργασία με την Ογκολογική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ. Το συνέδριο ήταν υβριδικό, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών και της εποχής του COVID και πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Hilton Athens, 30-31 Οκτωβρίου 2020.

Ο Ιατρός Ογκολόγος, Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ» και Επισκέπτης Καθηγητής στο Northwestern University, Chicago, κος Ηλίας Αθανασιάδης, καλωσόρισε τους Συνέδρους «σκεπτόμενος διαφορετικά» και με πολλή αισιοδοξία. Στο μήνυμά του έγραψε: Η ανάγνωση της βιολογίας του καρκίνου και η μοριακή ταυτοποίηση οδήγησαν σε εξατομικευμένες αποφάσεις για τους ασθενείς. Η ανοσοθεραπεία έχει δημιουργήσει ελπίδα και η Ογκολογία παρουσιάζεται σαν Ιατρική Ακρίβειας.  Κεντρικό θέμα ήταν η αμφίδρομη σχέση ευθύνης και συνεργασίας μεταξύ Επιστήμης και Πολιτείας, όπου η Επιστήμη διεκδικεί ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενών στην εποχή της πανδημίας, ο Καρκίνος Κεφαλής & Τραχήλου, ο Καρκίνος μαστού, ο Καρκίνος ενδομητρίου και ωοθηκών, ο μεταστατικός γαστρικός καρκίνος, ο Κολοορθικός καρκίνος, οι Καρκίνοι ήπατος, χοληφόρων και παγκρέατος, η ανοσοθεραπεία στους καρκίνους του ανώτερου πεπτικού, οι Νευροενδοκρινείς όγκοι πεπτικού, ο Καρκίνος πνεύμονα, ο Καρκίνος ουροποιογεννητικού και οι εντυπωσιακές εξελίξεις στη θεραπεία του νεφροκυτταρικού καρκίνου αποτέλεσαν κύρια θέματα του Συνεδρίου. Αντιπαραθέσεις στην θεραπευτική προσέγγιση και στρατηγική, η ανάλυση της βιολογίας του καρκίνου, με στόχο την απόλυτη εξατομίκευση, η επικοινωνία με τον Πραγματικό Κόσμο –Real World και η μεταφορά της ιατρικής πληροφορίας στο διαδίκτυο ήταν άλλα σπουδαία θέματα. Κεντρικό θέμα και συζητήσεις υπήρξαν  οι ανισότητες στο Φροντίδα των ασθενών με καρκίνο και η διεκδίκηση δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών στην εποχή μας.

Η Καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Επιστημονική Υπεύθυνη του CureCancer, https://curecancer.gr/, είχε την τιμή να είναι στο Πάνελ της συζήτησης στην Ομιλία του κου Ηλία Αθανασιάδη, με προέδρους τους εκλεκτούς, διεθνείς experts, την Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, ιατρό ογκολόγο κα Αμάντα Ψυρρή και τον κο Μιλτιάδη Τριχά, Ιατρό Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο. Ο τίτλος της παρουσίασης ήταν «Εξατομικεύοντας τη θεραπεία στην 1η γραμμή για τον υποτροπιάζοντα/μεταστατικό καρκίνο κεφαλής-τραχήλου (m/urHNSCC)».

Με την ευκαιρία, η κα Νικολάτου συγχαίρει τον Πρόεδρο και τους διοργανωτές του Συνεδρίου, ευχαριστεί θερμά για τη μεγάλη τιμή να συμμετέχει και εύχεται να συνεχίσει η επιτυχία της MDcON και τον επόμενο χρόνο, 2021, αλλά και πολλά ακόμη χρόνια!

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.