Μυκητιάσεις του στόματος: τι μπορεί να δείχνουν;

Η Υγεία του στόματος στην Ογκολογία Θώρακος
2 March 2023
Ο καρκίνος του στόματος – πως να προστατευθούμε
6 February 2024
Δείτε τα όλα

Μυκητιάσεις του στόματος: τι μπορεί να δείχνουν;

Τις μυκητιάσεις του στόματος και τα «μυστικά που μπορεί να κρύβουν» είχε την τιμή να παρουσιάσει η καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, προσκεκλημένη στην Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Μυκητολογίας, 19 Οκτωβρίου 2023.

Ο πιο συχνός μύκητας, που προκαλεί μυκητίαση στο στόμα, είναι η Candida και για το λόγο αυτό η μυκητίαση του στόματος λέγεται καντιντίαση. Η καντιντίαση του στόματος είναι η λοίμωξη που έχει χαρακτηριστεί ως «η ασθένεια του ασθενή».

Αντιβίωση, ξηροστομία, ανοσοκαταστολή, από φάρμακα, όπως η κορτιζόνη, η αναιμία και άλλα νοσήματα, αλλά και οι θεραπείες για τον καρκίνο αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καντιντίασης. Ασθένειες, όπως το AIDS, αλλά και λευχαιμίες, μπορεί να διαγνωστούν με την ευκαιρία καντιντίασης στο στόμα.

Οι μορφές της καντιντίασης: Στο στόμα η καντιντίαση μπορεί να φαίνεται ως κόκκινη γλώσσα ή με άσπρες έως υποκίτρινες μεμβράνες. Αλλοίωση της γεύσης, ξηροστομία, ερεθισμόςς, πόνος και δυσκολία στην κατάποση είναι τα πιο συχνά συμπτώματα.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι στο στόμα υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις και νοσήματα, που εμφανίζονται με ερύθημα (κοκκινίλα) ή και με ψευδομεβράνες, χωρίς να είναι καντιντίαση!

Η εξέταση από τον κατάλληλο ειδικό γιατρό ή οδοντίατρο, θα μας βοηθήσει και θα μας οδηγήσει στη διάγνωση, ώστε να λάβουμε τη σωστή θεραπεία.

Συγχαίρω την Πρόεδρο της ΕΕΙΜ και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη θαυμάσια διοργάνωση και ευχαριστώ θερμά για την υψηλή τιμή και την πρόσκληση να συμμετάσχω στην Ημερίδα.

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.