Οι βλάβες του στόματος σε ασθενείς με μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων

Η μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (ΜΑΚ), ή όπως παλαιότερα ονομαζόταν «μεταμόσχευση μυελού των οστών», εφαρμόζεται για να αποκαταστήσει την αιμοποίηση σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εντατικοποιημένα χημειοθεραπευτικά σχήματα, με ή χωρίς ακτινοβόληση, για την αντιμετώπιση κυρίως αιματολογικών  νεοπλασιών.

Η ΜΑΚ, ακόμη, αποτελεί τη θεραπεία εκλογής σε συγγενείς ή επίκτητες δυσλειτουργίες και σοβαρά νοσήματα του μυελού των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ το εύρος των θεραπευτικών δυνατοτήτων συνεχώς αυξάνεται.

Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα μπορεί να ληφθούν είτε από τον μυελό των οστών, είτε από αίμα ομφάλιου λώρου, είτε από το περιφερικό αίμα, μετά από ενεργοποίηση.

Η Νόσος Μοσχεύματος κατά Ξενιστή αποτελεί μία από τις κυριότερες επιπλοκές της αλλογενούς μεταμόσχευσης, μαζί με τις λοιμώξεις και την απόρριψη του μοσχεύματος, με ακόλουθη υποτροπή του νοσήματος. Τα κύρια όργανα-στόχοι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, το δέρμα, το στόμα, το ήπαρ και ο γαστρεντερικός σωλήνας.

Το στόμα, στη χρόνια Νόσο Μοσχεύματος κατά Ξενιστή, προσβάλλεται σε ποσοστό 80% έως 100%. Ο πόνος  στο στόμα ή η ξηροστομία μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα για το οποίο θα παραπονεθεί ο ασθενής. Το καλυπτικό επιθήλιο του στόματος και οι σιαλογόνοι αδένες, μείζονες και ελάσσονες, προσβάλλονται νωρίς, κατά την πορεία της ανάπτυξης της νόσου.

Σημαντικά Στοιχεία για την ΜΑΚ

Η πρώτη, κλινικά επιτυχής, μεταμόσχευση μυελού των οστών παρουσιάστηκε το 1959. Από τότε, η γνώση πάνω στο θέμα αυτό αυξάνεται με αλματώδη πρόοδο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 30.000 έως 40.000 ασθενείς υποβάλλονται διεθνώς σε ΜΑΚ, με ετήσια αύξηση 10% έως 20%. Το 1990, ο Dr. Donnall Thomas τιμήθηκε με το βραβείο Nobel για την προσφορά του στον τομέα αυτό της Ιατρικής.

Στην Ελλάδα, λειτουργεί στην Αθήνα από το 1993, με εξαιρετική επιτυχία, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ενώ σε διάφορες πόλεις λειτουργούν μονάδες όπου αντιμετωπίζονται ενήλικες.

Πηγή: Άτλαντας: ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΝΙΚΟΛΑΤΟΥ-ΓΑΛΙΤΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΟΝΙΣΕΛ,  2001

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.