Έχετε πόνο στο λαιμό, στα ούλα, πρήξιμο στις αμυγδαλές, πυρετό, ίσως και φαρυγγίτιδα; Μπορεί να είναι γρίπη, αμυγδαλίτιδα μπορεί όμως να είναι και έρπης.

Μπορεί να έχετε, δηλαδή, πρωτοπαθή ερπητική λοίμωξη που οφείλεται στον ιό τύπου 1 του απλού έρπητα και είναι ευρέως διαδεδομένος στον άνθρωπο. Πιο σπάνια μπορεί να οφείλεται στον τύπο 2 του ιού.

Απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο στοματολόγο, αφού η χορήγηση αντιικής αγωγής και σωστή ενημέρωση θα συμβάλουν στην άμεση ύφεση του πυρετού, της στοματίτιδας και των συμπτωμάτων σας. Ακόμη θα προληφθεί η πιθανή μετάδοση του ιού στα δάχτυλα ή στους οφθαλμούς.

Η οξεία πρωτοπαθής, απλή ερπητική ουλοστοματίτιδα [ΕΙΚΟΝΑ 1] κλασικά θεωρείται λοίμωξη της παιδικής ηλικίας, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε ενήλικες και μάλιστα  τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί αύξηση περιστατικών σε ενήλικες.

Το σχετικό άρθρο δημοσίευσε η Στοματολόγος καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη στα Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής [1]. Για τις μελέτες της στην ερπητική λοίμωξη, η Στοματολόγος καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης εργασίας στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής του Στόματος στη Σουηδία, το 2000.

Ο ιός του έρπητα προσβάλλει το βλεννογόνο του στόματος, με «λύση» των κυτττάρων και προκαλεί ελκώσεις (πληγές). Η έγκαιρη διάγνωση και άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού η λοίμωξη σε ενήλικες προκαλεί αυξημένη νοσηρότητα.

ΕΙΚΟΝΑ 1: Φλεγμονώδης διόγκωση των ούλων σε ασθενή με πρωτοπαθή ερπητική λοίμωξη.

 

[1]. Νικολάτου-Γαλίτη Ο, και συν. Πρωτοπαθής λοίμωξη του στόματος από τον ιό του έρπητα τύπου 1 σε ενήλικες. Αρχεία Ελληνικλης Ιατρικής 1999;16:500-504.

 

Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Dr. Ourania Nicolatou Galitis
Είμαι Στοματολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι με την ογκολογία στόματος.